Dessa barverktyg behöver du till din hemmabar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera

Ja nu i skrivandets stund hör jag mängder av kommentarer som susar igenom huvudet, "man måste ju ha sprit, is i mängder, socker, citroner och diverse andra ingredienser", och allt det är förvisso sant med nu pratar jag om vad vi ska tillaga drinken i. Alltså, ska vi steka kött behöver vi förslagsvis en bra panna och ska du klippa till en snygg frisyr kan ju en bra sax vara föredömligt.

 

Shaker

Det absolut viktigaste verktyget för hemmabaren är en shaker. En shaker är det ni kommer att använda för att skaka drinkar i, man kan även använda den att röra drinkar i men mer om det i ett senare inlägg (missa inte hur ni äger ut pappsen i att röra upp en riktigt krispig Dry Martini).

Vad som händer när man skakar en drink är att man tillsätter vatten, vilket kommer ifrån att isen smällter när bitarna kollidrar, temperaturen på innehållet sjunker och det tillsätts luft för struktur. Man sänker även alkoholhalten. När man skakar en drink ska den skakas ordentligt, drinken ska vakna, som att klappa till vätskan med flera riktiga örfilar.

Jag själv använder mig av ett märke som heter Koriko, en så kallad Weighted Shaking Tins. Den passar mig utmärkt och jag rekommenderar verkligen dessa. Dock är det lite kneppigt att få tag i just dessa då de måste beställas från USA. Det GÅR även helt ok att skaka en drink i en te.x gammal syltburk, vattenflaska. Viktigt är att du kan försluta ordentligt.

 

Mätglas/Jigger

Ett annat verktyg som är viktigt är ett mätglas, en Jigger som det kallas i bar terminologi. Jiggers precis som shakers finns det en uppsjö av, det ni vill ha är ett mätglas med tydliga markeringer, alltså 1 cl, 2 cl, 3 cl osv. Varför man använder ett mätglas är för att få ett exakt mått, precis som en kock använder en termometer vid tillagning av kött, fisk och fågel. Eller som en målare maskerar ytor som inte ska målas, man vill försäkra sig om att det blir exakt rätt mängd av vad vi stoppar i. Ditt vanliga deciliter, matsked, teskedsmått will do the trick as well.

 

Cocktailsil/Strainer

Detta verktyg underlättar extremt mycket. När du mätt upp rätt mängd, hällt det i en shaker och pangat ner massa is, skakat tills du blir lätt anfådd, öppna shakern med stora delen neråt, och på toppen lägger du cocktailsilen med metallspiralen vänd nedåt i shakern. Vad som händer nu är att silen fångar upp isen som finns i shakern så den inte hamnar i glaset. Har ni använt tex mynta eller annan krydda så sila gärna genom en finmaskig sil för att få bort alla små bitar. Har man inte dessa, ta fram pasta silen och sila ner i ett större kärl typ en kanna och sen ner i glaset.

 

Rörglas/Mixing glass

Den här används för att röra drinken kall istället för att skaka. Generellt rörs drinkar som inte innhåller fruktjuice av något slag. Sen är det i vissa fall som du skakar den typen av drinkar med, ni känner säkert till citatet "shaken not stirred" när Bond ska dricka sin Dry Martini. Rörda drinkar tar lite längre tid att få till rätt temperatur och textur, man kan inte stressa fram ett bra resultat, var försiktig och ta steg för steg. Tillsätt din sprit, ordentligt med is, rör några varv, låt den "vila" och rör några varv till. Smaka alltid av, precis som med mat för att säkerhetsställa tempratur och balans. Du kan egentligen röra en drink i vilket glas som helet, men ta gärna ett som är lite tjockare.

 

Rörsked/Barspoon

Är rörglasets bästa kompis, jag själv använder mig av en 30 cm lång så kallad Teardrop. Grym balans i skeden och inga onödiga krusiduller. Jag har en speciel sak för mig, jag böjer mina skedar lite lite grann då de arbetar bättre i rörglaset. Absolut inget måste, men ett tips. Sen gillar jag att använda den för att smaka av drinken jag rör till, lyft upp skeden, håll en några centimeter ovanför handen och låt en droppe falla ner. En längre sked i metal fungerar minst lika bra.

 

Citruspress

Juicer är viktigt! De två mest självklara är citron och lime, de ska med fördel pressas för hand. Ha alltid färska juicer när ni ska blanda drinkar, precis som andra färska råvaror som ska tillagas. Det finns mängder av citruspressar, använd den ni har men tumma kvaliteten på citrus, köp inte något fabrikat.

 

Jag rekommenderar verkligen produkterna från Cervera. Kvalitén håller och priserna är väldigt fördelaktiga.

SaveSave

SaveSave

Write a comment

Agnes L.

Briljant inlägg Johan! Älskar att du har stenkoll på alla delar.

Johan E.
· Reply to Agnes L.

Tack Agnes. Det kommer mera =)

Så kul att kunna fixa bra verktyg att ha hemma, använder du någon elektrisk juicepress eller känns det onödigt?

Johan E.
· Reply to Daniel

Hej Daniel.
Jag använder inte elektrisk press då det är lätt att vid för hårt tryck få med den bittra smaken från frukten, då den konstant roterar är det risk för att den "äter" igenom fruktköttet upp mot skalet. Handpress har du mycket bättre kontroll med, lite mer arbete men det är absolut värt det. Jag har testat mängder av olika press metoder men återkommer alltid till den enkla hand... Show full »

Tack för en bra genomgång!

Johan E.
· Reply to Victor

Tack Victor, kul att du läste och uppskattade inlägget

Comment